Waarom je na je 40e met Braziliaans Jiu-Jitsu (BJJ)moet beginnen


Waarom je na je 40e met Braziliaans Jiu-Jitsu (BJJ)moet beginnen

Een drukke baan naast een druk gezinsleven. Moet je eigenlijk wel aan een nieuwe hobby beginnen?  En dan komt voor sommige nog de leeftijd erbij. Met name vechtsporten worden door veel mensen gezien als een activiteit met een hoog risico op blessures. Een andere gedachtengoed is het te oud zijn om te leren. Maar kloppen deze gedachtes eindelijk wel? En bestaat er zoiets als te oud om BJJ te leren?

 

Is die onzekerheid over leeftijd eigenlijk wel terecht?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden moeten we ons wenden tot de wetenschap. Naarmate we ouder worden, kan het behouden of verbeteren van onze fysieke fitheid een prioriteit worden. Er zijn studies die hebben aangetoond, dat bij inactiviteit na onze 40levensjaar we jaarlijks tot 5% van onze spierkracht kunnen inleveren. Deze veranderingen hangen samen met fysiologische veranderingen, die optreden naarmate we ouder worden. Naar schatting bijvoorbeeld daalt de testosteronspiegel bij mannen met 1% per jaar. Als hierbij ook nog overgewicht komt, dan kan fysieke activiteit helemaal een uitdaging worden. Deze belemmeringen worden helaas alleen maar groter naarmate we ouder worden. Overgewicht bijvoorbeeld is een risicofactor voor het ontwikkelen van suikerzieke, zeker naarmate we ouder worden. Er zijn schattingen dat 50% van alle ziektes het gevolg zijn van lifestyle. Onder lifestyle vallen bewegen en voeding, maar ook schadelijke stoffen voor onze lichaam zoals roken en alcohol. Het goed nieuws in dit verhaal: dit proces is positief te beïnvloeden! En juist hierin is er een rol weggelegd voor BJJ.

 

Waarom BJJ kiezen als sport?

Fitheid:

Zoals eerder gesteld naarmate we ouder worden neigen we spiermassa te verliezen en kan ook de botdichtheid afnemen, wat later kan leiden tot spierzwakte en een verhoogd risico op osteoporose en fracturen. Door regelmatig te sporten kun je de spiermassa vergroten en de botdichtheid verbeteren. Hiernaast biedt het sporten veel meer voordelen, het verlaagt het risico op cardiovasculaire ziekte, suikerziekte en zelf een aantal vormen van kanker. Bij BJJ wordt je hele lichaam gebruikt, van kop tot teen.

 

Je brein:

In tegenstelling tot wat men vroeger dacht stopt ons brein niet met veranderen en aanpassen, nadat we zijn uitgegroeid. Door nieuwe technieken van onderzoek op het gebeid van neurowetenschappen in de afgelopen decennia weten we dat het leren van iets nieuws je brein daadwerkelijk ook verandert. Niet alleen de meetbare activiteit wordt anders, maar ook kan een hersengebied daadwerkelijk groter worden, de zogenaamde neuroplasticiteit. BJJ is een sport waar de focus ligt op het leren van technieken en het continu verbeteren deze technieken. Zelfs de zwarte banden zijn continu bezig met leren en verbeteren. Dit maakt BJJ een leuke sport die veel uitdaging met zich meebrengt, maar er gebeurt ook daadwerkelijk iets in je brein!  Deze voordelen gaan veel verder dan een leuke uitdaging en hobby, zo hebben studies aangetoond dat het bezig zijn met mentale uitdaging de kans op dementie later in je leven verlaagt.

 

Sociale aspect

BJJ wordt beoefend in groepsverband, waarbij je traint met andere mensen en samenwerkt om nieuwe technieken te leren en te verbeteren. Dit kan leiden tot nieuwe vriendschappen en een gevoel van gemeenschap. Via BJJ kan je nieuwe mensen leren kennen, die je misschien in je dagelijks leven niet snel zou ontmoeten. Het kan een uitstekende plek zijn om je sociale netwerk uit te breiden. Zo hebben wij in onze verinniging leden met verschillende uiteenlopende beroepen zoals een neurochirurg, jurist, computerprogrammeur, loodgieter, stratenmaker, militairen en studenten. Bij BJJ is iedereen gelijk  met “de matten” als verbinden factor.

 

Zelfverdediging.

BJJ is bestaat uit effectieve technieken voor zelfverdediging, waarbij de nadruk ligt op het gebruik van grepen, klemmen en verwurgingen om een tegenstander te controleren. De meeste MMA-vechter maken gebruik van BJJ-technieken.  De bekende zin in BJJ: “Technique over strength” verwijst naar de nadruk op techniek en niet kracht. Hierdoor is BJJ zeer geschikt voor iedereen die zelfverdediging wil leren. Ook voor kleinere personen, vrouwen en dus  40-plussers.

 

Ontspanning en stres

BJJ is een sport waar alle spieren van het lichaam worden gebruikt. Sporten ook een positief effect heeft op onze psychische gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek dat regelmatige lichaamsbeweging stress kan verminderen, stemming verbeteren, angst en depressie verminderen, en cognitieve functies en het geheugen ondersteunen. Het kan ook helpen bij het bevorderen van een betere slaapkwaliteit, wat essentieel is voor algeheel welzijn.

 

Blessures:

Maar hoe zit het dan met blessures? Natuurlijk bestaan die ook in BJJ, zoals elk sport. Echter, met goed trainingsprogramma en begeleiding is de kans op blessures stuk kleiner. Bovendien zal je lichaam zich steeds beter aan de inspanning aanpassen. Wist je dat artrose (medische term voor slijtage) juist eerder optreedt bij mensen die te weinig bewegen?

 

Conclusie:

Er zijn veel mensen die op latere leeftijd beginnen met BJJ. Zelf op het hoogste niveau wordt BJJ beoefend na de 40e levensjaar. Leeftijd is geen beperkende factor als het gaat om het leren en genieten van deze vechtsport. Hiernaast biedt BJJ een breed scala aan gezondheidsvoordelen die juist belangrijk zijn naarmate we ouder worden.

Deel dit via